jogo2  

Iten (Kenia) is een klein stadje in de Keniaanse hooglanden. Het ligt in de Rift Valley provincie, op zo'n 35 km van de grote stad Eldoret. Iten ligt op 2400 meter hoogte en staat bekend als het centrum van het Keniaanse midden- en lange afstands lopen. Dit begon jaren geleden, toen een Ierse pater, Brother Colm, schoolhoofd van de plaatselijke St. Patricks High School, ontdekte dat veel van zijn studenten aanleg hadden om hard te lopen. Hij gebruikte de school vakanties om trainings kampen te organiseren, waar zijn eigen atleten aan deelnamen, alsmede talentvolle lopers uit de rest van het land. De school besloot een boom te planten voor elk van haar studenten die internationaal succes boekte. De tuin stond binnen de kortste keren vol met bomen. Er is geen enkele school ter wereld waar zoveel topatleten zijn opgeleid.  

track Kamariny   

In het jaar 2000 begon Lornah Kiplagat haar High Altitude Training Centre in Iten. Dit was het eerste trainings centrum met goede faciliteiten, gericht op zowel Keniaanse als buitenlandse atleten. Hilda Kibet trainde en leefde in dit kamp van 2000 tot 2001 en ontmoette hier Hugo van den Broek, die na zijn afstuderen besloot om enkele weken in Kenia te gaan trainen. Op dat moment stond Iten binnen Kenia al bekend als een goede trainings locatie, vanwege de hoogte, de rust, het klimaat en de goede hardloop paden.  

In het afgelopen decenium is dit verder gegroeit. Steeds meer Keniaanse hardlopers trekken naar Iten toe om daar samen te trainen in groepen. Naar schatting wonen en trainen op dit moment enkele duizenden Keniaanse lopers in Iten. Enkele van de bekendste Keniaanse atleten die in Iten trainen en wonen zijn: Wilson Kipsang (wereldrecord houder marathon), Abel Kirui (2x wereldkampioen marathon), David Rudisha (wereldrecord houder en Olympisch kampioen 800m), Florence Kiplagat (wereldrecord houder halve marathon), Edna Kiplagat (2x wereldkampioen marathon), Mary Keitany (wereldkampioen halve marathon, winnaar London marathon), Asbel Kiprop (Olympisch kampioen 1500m).
 

Daarnaast is Iten de afgelopen jaren ook internationaal bekend geworden. Steeds meer internationale topatleten zien Iten als de perfecte locatie om te ' overwinteren': in de maanden november tot maart, wanneer het in Europa koud is, is het over het algemeen perfect weer in Iten. Tenslotte komen er ook steeds meer recreatieve lopers richting Iten, om de sfeer te proeven van de Keniaanse (en internationale) topatletiek, of gewoon om de eigen prestaties een 'boost' te geven.
 

Het weer in Iten is redelijk stabiel; bijna het gehele jaar ligt de middag temperatuur tussen de 18 en 25 graden. 's Nachts en in de avond kan het fris zijn, dus een trui meenemen is wel nodig. In de maanden december - maart is het overwegend droog. April/mei is over het algemeen een regen periode, alsmede augustus/september of september/oktober. Gedurende de regenperiodes valt er veel regen, maar vooral in de avond en nacht. Ook in de regenperiodes kan nog prima worden getraind, men moet er alleen rekening mee houden dat de paden vroeg in de ochtend soms modderig zijn, waardoor de ochtend training beter gedaan kan worden om 9.00 of 10.00 uur. 
  Wie meer wil lezen over het Keniaanse hardlopen en over Iten, kunnen we de volgende boeken aanbevelen: Toby Tanser - Train hard, win easy Toby Tanser - More Fire Adharanand Finn - Running with the Kenyans / Hardlopen met de Kenianen